Φωτισμός κήπου και ασφάλεια
Ο φωτισμός κήπου ενέχει κινδύνους αν δεν έχει προβλεφθεί η σωστή ηλεκτρολογική εγκατάσταση. Επειδή έχουμε να αντιμετωπίσουμε την υγρασία, που διεισδύει μέσα στα φωτιστικά και τα κάνει πιο εύκολα αγώγιμα σώματα όταν υπάρξει διαρροή, πρέπει να προσέξουμε τα εξής:
Βάσει κανονισμού, η επικίνδυνη τάση για τον άνθρωπο είναι 50V και άνω. Ποτέ λοιπόν δεν χρησιμοποιούμε τάση μεγαλύτερη από αυτή σε χώρους εκτεθειμένους σε υγρασία.
Τον τελευταίο καιρό βγαίνουν από τα εργοστάσια φωτιστικά για κήπους που δέχονται κατευθείαν 220V – αυτό είναι κάτι επικίνδυνο ακόμη και όταν εγκαθιστούμε μετασχηματιστή 220V/220V, τo λεγόμενο 1 προς 1. Αυτός τοποθετείται για να απομονώνει τον ουδέτερο κόμβο του μετασχηματιστή της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει διαρροή – δηλαδή να πιάνουμε τον ένα πόλο του ρεύματος και ουσιαστικά να μη μας χτυπάει.
Όμως εδώ είναι η μεγάλη παγίδα:
Σε έναν υγρό χώρο είναι πολύ μεγάλη η πιθανότητα να γειωθεί, δηλαδή να ακουμπήσει ο ένας πόλος του μετασχηματιστή και να γίνει ένα σώμα με τη γη. Τότε, αν ακουμπήσουμε εμείς τον άλλο πόλο και κάνουμε σώμα μέσα από τη γη, θα μας χτυπήσει το ρεύμα ακριβώς όπως θα μας χτυπούσε αν δεν είχε μπει ο μετασχηματιστής.
Να ποια είναι η ορθή διαδικασία: Σωστή επιλογή φωτιστικού χαμηλής τάσης, π.χ. 42V, και αντίστοιχου μετασχηματιστή.